Ce este nZEB și cum poți atinge acest standard cu...

Ce este nZEB și cum poți atinge acest standard cu produsele Pinum?

5 iunie 2024
Ce este nZEB și cum poți atinge acest standard cu produsele Pinum?

Începând cu anul 2020, un nou concept a devenit preocuparea majoră în domeniul construcțiilor: nZEB. Dar ce este nZEB?

Abreviere de la Near Zero Energy Building, cerința instituită printr-o directivă a Uniunii Europene se referă la clădirile cu destinație de locuință, al căror consum de energie trebuie să fie foarte redus, aproape de zero.

Pare un standard greu de atins, însă cu produsele de construcție potrivite, proprietarii de locuințe și dezvoltatorii se pot conforma normelor legislative. Pinum Doors & Windows are o preocupare constantă pentru dezvoltarea de soluții viabile în materie de uși și ferestre, tâmplărie și sticlă cu performanțe energetice ridicate.

Legislația care implementează nZEB în România

Standardul a fost impus în legislația din România prin Legea nr. 101/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor și impune tuturor construcțiilor la care recepția lucrărilor s-a făcut începând cu 31 decembrie 2020, să aibă performanțe energetice ridicate, iar consumul pentru încălzire, pentru răcire, apă caldă, ventilație și iluminat să se realizeze într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile.

Potrivit actului normativ amintit, măsurile necesare pentru creșterea performanței energetice țin cont de condițiile climatice ale locului unde este ridicată clădirea, de vreme, de relief și de sol, precum și de criteriile de confort interior, la nivel optim, de costurile pentru utilizatori, precum şi, la nivel de comunitate, de ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

Între măsurile care se impun pentru asigurarea și menținerea eficienței energetice a locuințelor se includ anvelopa, instalarea de sisteme de încălzire cu un consum foarte mic sau din surse regenerabile, montarea de panouri solare, alegerea ușilor și ferestrelor care să contribuie la o bună izolare termică, la posibilitatea de ventilație. Tot aici se include și verificarea permanentă, prin efectuarea de măsurători, a consumului și renovările care au ca scop îmbunătățirea consumului și a profilului energetic al clădirii.

Ce avantaje ai dacă deții o locuință nZEB?

La nivel global, implementarea standardului nZEB are ca scop protejarea resurselor naturale ale planetei, reducerea emisiilor toxice, un viitor mai curat și mai sustenabil. Pentru consumatori, o locuință nZEB se traduce în primul rând prin facturi mai mici la energie și sursele de încălzire.

Pentru încălzire în anotimpul rece, pentru răcire în timpul verii, pentru apa caldă necesară curățeniei și igienei personale, pentru ventilație, vei avea un consum mult mai scăzut, aproape de zero și vei consuma preponderent din surse regenerabile de energie. Indiferent de valoarea inițială a investiției, aceasta va fi rentabilă și se va amortiza prin facturile incomparabil mai mici la utilități.

O clădire cu un consum aproape de zero îți oferă răcoare în timpul verii, nu se supraîncălzește, păstrează căldura în sezonul rece, printr-o izolație excelentă și nu are nevoie de un consum ridicat de resurse pentru a oferi locatarilor confortul termic dorit. Resursele naturale utilizate sunt valorificate în funcție de amplasarea clădirii, de factorii climatici, de sol și de clădirile din vecinătate.

Soluții pentru clădirile viitorului, de la Pinum Doors & Windows

Aproximativ 20% din pierderile de căldură din locuințe se produc prin crăpăturile ușilor, prin lucarne și ferestre. După standardul nZEB închiderile, tâmplăria și sticla trebuie concepute astfel încât să poată reduce pierderile de căldură cu 25 până la 50 %. În plus, soluțiile de întunecare a ferestrelor pot controla strălucirea și luminozitatea de la lumina directă a soarelui, iar jaluzelele și storurile pot să blocheze căldura din timpul verii, permițând razelor soarelui să încălzească interiorul în timpul lunilor reci.

Pinum Doors & Windows se orientează către soluții de înaltă performanță, personalizate în funcție de nevoile fiecărui client și de caracteristicile fiecărei clădiri. Compania deține un soft specializat, cu ajutorul căruia se stabilește coeficientul termic al fiecărei ferestre. Totodată, colaborarea cu furnizori de încredere, producători de top în domeniu, asigură clienților cele mai performante profile și pachete de sticlă disponibile pe piață.

În ceea ce privește tâmplăria, element important pentru performanțele energetice ale unei case sau al unui apartament, Pinum asigură produse de înaltă calitate și servicii de montaj prin care garantează implementarea celor mai bune soluții pentru respectarea cerințelor nZEB.

Tâmplărie aluminiu și PVC de la Pinum - caracteristici orientate către standardul nZEB

Tâmplărie aluminiu și PVC de la Pinum - caracteristici orientate către standardul nZEB

Pinum are o ofertă diversificată de uși și ferestre care au capacitatea de a spori performanțele energetice ale clădirilor. Utilizatorii pot conta pe caracteristicile remarcabile ale profilelor din aluminiu și din PVC.

Tipurile de profile din aluminiu și PVC pe care Pinum le folosește pentru a oferi soluții în conformitate cu standardele nZEB.

PROFILE PVC

Alege sistemele de aluminiu premium de la Schüco, Reynaers, Alumil sau sistemele PVC premium de la Gealan și Salamander pentru calitate, durabilitate și estetică de top și bucură-te de avantajele unei clădiri proiectate cu obiectivul respectării cerințelor standardului nZEB!

Distribuie articolul