Întreținerea ușilor de la Pinum. Ce trebuie să știi...

Întreținerea ușilor de la Pinum: lucruri pe care trebuie să le știi

9 iulie 2024
Întreținerea ușilor de la Pinum
Întreținerea ușilor de la Pinum

Fie că sunt de interior, fie că sunt de exterior, ușile sunt foarte importante în orice locuință. Întreținerea ușilor reprezintă o sarcină obligatorie pentru toți utilizatorii, pentru că, în acest mod, sunt protejate atât funcționalitatea ușilor, cât și estetica lor.

Ușile sunt utilizate frecvent în case și apartamente și de aceea sunt supuse zilnic uzurii și unor factori de mediu. O întreținere corespunzătoare contribuie la prelungirea duratei de viață a acestora și menține aspectul lor impecabil.

Și ușile Pinum au nevoie de o întreținere minimă pentru a preveni acumularea murdăriei și prafului, care pot afecta finisajul și mecanismele de închidere. Află din acest articol cum să întreții în mod corect ușile noastre! Vei vedea că „operațiunea” este cât se poate de simplă și că nu îți va ocupa deloc mult timp!

Cum se întrețin în mod corect ușile Pinum

Lavetă și recipient cu apă călduță

Iată câteva sfaturi generale despre întreținerea ușilor în mod corect:

Curățarea periodică a ușilor

Curățarea ușilor este importantă pentru menținerea unui mediu plăcut, curat și steril în locuință. Pentru a curăța praful și murdăria de pe uși, nu ai nevoie de detergenți speciali sau de instrumente costisitoare. Tot ce trebuie să faci este să utilizezi două elemente pe care le ai în casă: apă călduță și o lavetă de microfibră. Dacă murdăria este întărită sau persistentă și pare că nu cedează prin utilizarea lavetei umede, poți prepara o soluție din apă caldă și puțin detergent lichid delicat sau săpun lichid, în care vei înmuia laveta pentru a șterge ușile.

După ce înmoi laveta în apă, o vei stoarce bine, pentru a îndepărta excesul de apă și apoi vei șterge ușa cu mișcări blânde, asigurându-te că acoperi întreaga suprafață a acesteia. Insistă pe zonele cu murdărie, dar fără să freci excesiv!

Dacă ușa are inserții de sticlă, curăță-le separat, folosind o soluție de curățat sticla și o cârpă moale. Aplică soluția pe cârpă, nu direct pe sticlă, pentru a preveni scurgerile în cadrul ușii. Șterge sticla cu mișcări circulare, pentru a îndepărta urmele de amprente și petele.

Atât ușile vopsite, cât și cele laminate, furniruite sau filomuro se curăță în același mod, cu laveta de microfibră umezită, evitând utilizarea unei cantități excesive de apă, care le-ar putea umfla sau ar putea provoca decolorarea.

Întreținerea mecanismelor

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci pentru a prelungi durata de viață a ușilor și pentru a le îmbunătăți funcționalitatea este să întreții în mod corect mecanismele.  Acest lucru este important pentru o funcționare lină și fără probleme.

Mecanismele ușilor includ: balamalele, mânerele, încuietorile și alte componente mobile care permit închiderea și deschiderea. Neglijarea întreținerii acestor mecanisme poate duce la probleme funcționale și la uzura prematură.

Balamalele sunt cele care, de obicei, necesită o atenție specială. Acestea trebuie lubrifiate periodic, pentru a scăpa de zgomotul deranjant al scârțâitului ușii, atunci când o deschizi sau închizi. Utilizează un lubrifiant pe bază de silicon sau ulei pentru a unge balamalele. După aplicare, mișcă ușa de câteva ori, astfel încât lubrifiantul să se distribuie uniform.

În cazul mânerelor și încuietorilor, verifică dacă sunt supuse uzurii. Analizează șuruburile și fixările, pentru a te asigura că sunt strânse în mod corespunzător. Dacă observi că mânerele sunt slăbite, trebuie să strângi șuruburile pentru a preveni deteriorarea. Lubrifiază încuietorile cu un produs special și astfel vei preveni blocarea acestora. Dacă observi că o încuietoare funcționează greu sau nu mai funcționează deloc, este posibil să fie necesar să-i înlocuiești cilindrul sau mecanismul intern.

Protecția suprafețelor

Suprafața unei uși este supusă constant la uzură, precum lovituri sau zgârieturi. De aceea, pe lângă curățarea ușilor și întreținerea mecanismelor, este foarte important să ai grijă atunci când folosești ușa.

  • Nu trânti ușa!

În primul rând, închide și deschide ușa cu blândețe, nu o trânti și nu apăsa violent pe clanță! Dacă trântești ușa, acest lucru poate provoca daune structurale, slăbirea balamalelor și deteriorarea finisajului.

  • Folosește opritori

Un alt lucru pe care îl poți face pentru a proteja ușile este să folosești opritori, pentru a preveni lovirea ușii de perete sau de mobilier. Aceste mici accesorii pot absorbi șocurile și vor proteja ușile, dar și obiectele din jur. Opritorile le vei plasa strategic în punctele unde există riscul de coliziune și trebuie să fie realizate din materiale care absorb șocurile, cum ar fi cauciucul sau siliconul.

  • Ai grijă să nu lovești sau să zgârii ușa cu diverse obiecte!

De multe ori, este necesar să introducem anumite obiecte în locuință sau să le scoatem, în cazul renovărilor sau curățeniei amănunțite. Fii atent și atunci la mișcările  din preajma ușilor! Asigură-te că ușa este complet deschisă atunci când treci cu obiecte prin ea, având grijă să nu o lovești și să nu o zgârii cu mobilier, cu obiecte grele sau ascuțite!

Protejarea ușilor de lumina puternică a soarelui!

Ușile de interior pot fi mai sensibile la factorii UV decât cele de exterior, care sunt tratate în acest scop. De aceea, este mai indicat ca, pentru a proteja ușile de interior, să le ferești de lumina directă a soarelui. Utilizează perdele, jaluzele sau folii protectoare la geamuri, pentru a reduce expunerea directă la soare. Lumina solară intensă poate cauza decolorarea sau deteriorarea finisajului.

Beneficii aduse de întreținerea ușilor, pe termen scurt și pe termen lung

Sunt câteva beneficii pe care le vei atrage atunci când îngrijești în mod optim ușile din locuința ta. Iată care ar fi cele mai importante:

  • Durată de viață prelungită – am amintit deja cât de important este să întreții corect suprafața ușilor și mecanismele pentru a prelungi durata de viață a ușilor. Cu cât ai mai multă grijă de o ușă, o ferești de zgârieturi, lovituri sau o întrebuințezi fără gesturi violente, cu atât te vei bucura mai mult timp de aspectul ei impecabil și de funcționarea fără cusur;
  • Costuri reduse de reparații – întreținerea corectă a ușilor te scapă de reparațiile costisitoare, pe termen lung;
  • Siguranță sporită – dacă întreții bine o ușă, ea va funcționa la capacitate maximă, ceea ce înseamnă și o mai bună siguranță în locuință, prevenind blocarea sau defectarea în momentele critice;

Dacă ai nevoie de alte sfaturi sau informații despre întreținerea ușilor Pinum, nu ezita să ne contactezi!

Urmărește-ne pe social media pentru mai multe sfaturi.

Distribuie articolul