Cu ce îți pardoseli îți amenajezi casa? SPC vs laminat? Află soluția optimă pentru tine și casa ta.
Amenajarea locuinței poate fi o adevărată provocare cu atâtea opțiuni disponibile pe piață. În materie de pardoseli, tehnologia a evoluat, astfel că preferința pentru lemn și aspectul său natural și primitor se poate concretiza în alegerea unor materiale care imită lemnul: pardoseala SPC și parchetul laminat. Ambele sunt opțiuni care aduc beneficii considerabile, înlăturând neajunsurile dușumelei sau ale parchetului din lemn și oferind soluții nelimitate în materie de estetică și design.
Pardoseala SPC: materiale și proprietăți
Pardoseala SPC, prescurtarea de la Stone Polymer Composite, realizat din compozit de piatră și polimeri, este unul dintre cele mai recente tipuri de pardoseli introduse pe piață. Acesta este construit din mai multe straturi, asemănător cu parchetul laminat. Cu toate acestea, ceea ce le diferențiază este miezul ultra-rezistent realizat cu un amestec de stabilizatori și calcar pentru o durabilitate maximă.
Suprafața pardoselii SPC conține un strat fotografic, ceea ce îi conferă un efect realist de lemn. Este o alegere care îmbină atât calitatea și funcționalitatea, cât și aspectul estetic impecabil.
Pardoseala SPC conține un strat de bază inovator în domeniul pardoselilor, oferind o soluție elegantă și durabilă. Miezul este de obicei realizat dintr-un amestec de policlorură de vinil, stabilizatori și pulbere de calcar natural.
Odată instalat, pardoseala SPC arată la fel ca parchetul din lemn prelucrat sau din lemn masiv. Este alcătuit din patru straturi diferite, incluzând un strat de uzură, un strat de vinil, un strat SPC și un strat suport prefixat. Este așadar un material dens, rezistent la uzură, umezeală și foc, perfect compatibil cu încălzirea prin pardoseală.
Avantajele unei pardoseli din SPC
Există o mulțime de beneficii de care te poți bucura atunci când investești în pardoseala SPC. Cunoscut pentru calitățile sale de impermeabilitate totală (100% waterproof), acest material pentru podea este unul dintre cele mai durabile de pe piață.
Principalul avantaj este că poate fi montat în orice încăpere. De asemenea, este foarte ușor de instalat, lucrarea putând fi efectuată și fără ajutorul profesioniștilor, datorită sistemului click Unilin Uniclick (pentru modelul scândură) sau Unidrop (pentru modelul herringbone). Este soluția optimă pentru încălzire prin pardoseală, având o rezistență termică de 0.02 m*k/W și o conductivitate termică de 0.296 W/m*k.
Dacă vrei o cameră elegantă, în stil clasic, rustic sau modern, cu un accent natural dat de aspectul curat, cald și prietenos al lemnului, pardoseala SPC este o soluție mai rentabilă față de parchetul din lemn prelucrat sau din lemn natural. Nu ai nevoie de produse speciale de întreținere sau de curățare. Pardoseala SPC se întreține ușor și are o durată de viață remarcabilă, de +20 de ani in condiții normale de utilizare în mediul rezidențial. Îți asigură deci un raport excelent calitate-preț comparativ cu parchetul din lemn masiv, din lemn prelucrat sau parchet laminat.
Acest tip de pardoseală imită perfect esențele de lemn. Poți alege din oferta Pinum pardoseală SPC atât varianta de scândură dispusă longitudinal, cât și varianta herringbone.
O rezistență sporită la uzură și zgârieturi, stratul superior antialunecare, capacitatea de absorbi sunetele, calități antibacteriene și antistatice fac din pardoseala SPC Pinum alegerea ideală pentru familii, pentru posesorii de animale de companie și pentru toți cei interesați de o pardoseală de calitate, integrată perfect în designul locuinței.
Alegând pardoseala SPC din colecția Premium 3D, vei putea monta o pardoseală care imită perfect lemnul, prin tehnologia de embosare care permite texturarea în relief a scândurilor din compozit de piatră și plastic. Grosimea de 6 mm, densitatea mare a plăcilor și impermeabilitatea totală a acestora sunt caracteristici care îi garantează durabilitatea și aspectul impecabil pentru o perioadă de peste 20 de ani.
Sintetizând, calitățile pardoselii SPC se pot rezuma astfel:
- grosime placă 6 mm: 5 mm Placă rigidă SPC + 1 mm strat suport cu densitate foarte mare IXPE
- montare ușoară uniclick / unidrop
- ideal pentru încălzirea prin pardoseală
- temperatura maximă la suprafața de contact: 27 grade
- rezistență la foc: Bfl-S1
- suprafață ultra mată, antialunecare, antibacteriană, antistatică, izolare acustică ridicată
- peste 20 de ani durabilitate în condiții normale de utilizare în mediul rezidențial
Parchetul laminat: compoziție și caracteristici
Ca și pardoseala SPC și cel din lemn prelucrat, parchetul laminat este alcătuit din mai multe straturi. Materialele sunt presate împreună sub presiune și temperatură ridicată. Straturile includ, de obicei, o placă de balans, un strat de bază, un strat decorativ și un strat de uzură. Stratul decorativ este un strat fotografic foarte realist, care recreează aspectul lemnului natural.
Deasupra finisajului fotografic se adaugă, de asemenea, un strat superior de melamină, care contribuie la menținerea unei bune protecții împotriva zgârieturilor. Mijlocul scândurilor conține un miez de HDF / MDF, oferind o durabilitate remarcabilă plăcilor.
Parchetul laminat a câștigat o popularitate semnificativă în ultimele decenii. Caracterul său accesibil, rezistența și atractivitatea estetică îl fac o alegere inspirată pentru proprietarii de locuințe.
Spre deosebire de pardoseala SPC, parchetul laminat nu este impermeabil, deci nu poate fi instalat în camerele în care umezeala este ridicată, cum ar fi baia, bucătăria, etc. Suprafața lucioasă se poate zgâria mai ușor. Călcatul pe o podea din SPC nu produce zgomot, ceea ce nu se poate spune despre parchetul laminat, care nu are capacitatea de a amortiza sunetul.
Pardoseala SPC vs laminată: ce alegi pentru pardoseli în locuința ta?
Alegerea între pardoseala SPC și parchet laminat ține de preferințele proprietarilor de locuințe și de bugetul acestora. Cele două tipuri de pardoseli arată excelent din punct de vedere estetic, imitând aspectul lemnului natural. Însă pardoseala SPC este un upgrade al parchetului laminat, care înlătură toate inconvenientele celui din urmă. Încălzirea prin pardoseală este mult mai aproape de cea din ceramică, având un coeficient de rezistență termică foarte scăzut, care nu se regăsește la parchetul laminat.
Instalarea parchetului laminat presupune materiale suplimentare, precum adăugarea unui strat suport din folie sau polistiren extrudat, iar cheltuielile totale pot depăși achiziția pardoselii SPC.
Parchetul laminat poate avea un preț mai mic, însă pardoseala SPC are proprietăți care înclină mult balanța în favoarea unei decizii întemeiate pe argumente precum calitatea superioară, durabilitatea sporită, silențiozitatea și impermeabilitatea. Indiferent de condițiile de umezeală din spațiile interioare și de micile incidente casnice, cu lichide vărsate sau ferestre uitate deschise pe timp de furtună, pardoseala SPC este rezistent la apă, dens și nu îți va pune probleme cu reparațiile sau deteriorarea aspectului, mulți ani de la instalare.
În achiziția tipului de pardoseală pentru locuința ta, gândește-te întotdeauna la soluția optimă și alege adecvat în funcție de caracteristicile spațiului și de proprietățile pardoselii, astfel încât să te poți bucura de calitate și aspect estetic impecabil pentru mult timp.